Hidraulični čekići

Funkcija

Hidraulični čekić je snažan hidraulični priključak koji se montira na granu rovokopača i za svoj pogon koristi hidrauliku matičnog stroja. Na rovokopač se montira prihvatnom pločom (adapter ploča, vezna ploča). Na hidrauliku rovokopača spojen je tlačnim i povratnim hidrauličnim crijevima.

Osnovna funkcija hidrauličnog čekića je koncentrirati veliku udarnu energiju u relativno malom i što lakšem mehanizmu u svrhu razbijanja tvrdih stijena.

Područje primjene je vrlo široko, a najčešće ga nalazimo u niskogradnji za široke iskope, iskope kanala, sekundarno usitnjavanje, rad u tunelima, podvodnim radovima i sl.


Povijest

KRUPP HM 400 – 1969.godina – eksponat ispred tvrtke
WT GRUPA u Rijeci – čekić je u radnom stanju !

undefinedPostoje razne priče tko je prvi proizveo hidraulični čekić u svijetu i, prema našem iskustvu, to je onaj proizvođač sa čijim predstavnikom, u datom trenutku, razgovarate.

Činjenica je da sam koncept hidrauličnih čekića datira još od kraja 19.stoljeća ali kako u to vrijeme rovokopači nisu bili razvijeni, tako se niti hidraulični čekići nisu ozbiljnije razvijali.

Tek iza drugog svjetskog rata u kojem su, za vojne svrhe, razvijeni uljno-plinski akceleratori, počinje se razmišljati o primjeni ove tehnologije u komercijalne svrhe. Nekako istovremeno dvije tvrtke, u Americi - Ingersoll-Rand i u Njemačkoj – Krupp započinju sa primjenom ove tehnologije na udarne mehanizme za hidraulične čekiće.

Godine 1967., gotovo istovremeno, tržištu su predstavljeni prvi hidraulični čekići ovih dviju tvrtki. Prvi Krupp-ov hidraulični čekić iz 1967.godine bio je model HM 400.Model HM 400 prvi puta je izložen na sajmu u Hanoveru, 1967.godine. Prva praktična primjena čekića bila je u kamenolomu, 1968.godine (slika dolje).

Ovaj čekić je radio sve do 1987.godine i danas se nalazi u muzeju u Munchenu. Drugi takav model nalazi se ispred WT grupe u Rijeci (slika gore).

HM 400

 

Brandovi

Danas u svijetu postoji veliki broj proizvođača hidrauličnih čekića. Najveći broj proizvođača može se pronaći u ponudi malih čekića radnih težina do 600 kg. S povećanjem radne težine čekića, smanjuje se i broj ozbiljnih proizvođača.

U svijetu proizvođača hidrauličnih čekića (u Europi), kada se priča o hidrauličnim čekićima, najčešće se spominju undefined Atlas Copco (prije KRUPP, sada EPIROC), Montabert, Furukawa, Indeco. Pored ovih 5 brandova u EU, u praksi možemo često naići i na: NPK, DNB, Italdem, Promove, Hammer, Okada, MTB, Komatsu, JCB, CP, CAT, Bobcat, Rotair, Soosan, Stanley, Toku,...


Tehnologije

Koliko god proizvođača bilo, u osnovi se princip rada hidrauličnih čekića svodi na tri glavna principa:

        Uljni (npr. undefined, Montabert, Indeco)

  • o   Prijenos udarne energije na klip isključivo pomoću ulja

  • o   Nemaju plin u glavi

  • o   Gotovo svi modeli imaju plinski akumulator (membranu), neki imaju i dva akumulatora (niskotlačni i visokotlačni)

       Plinski (npr. NPK)

  • o   Sva udarna energija se prenosi na klip pomoću plina u glavi

  • o   Rjeđa tehnologija

       Plin/ulje (npr. Atlas Copco (KRUPP, Epiroc), Furukawa)

  • o   Udarna energija se prenosi na klip kombinacijom ulja i plina

  • o   Imaju plin u glavi koji prenosi i do 70% udarne energije na klip, a svega 30% dolazi od ulja

  • o   Najčešće imaju ugrađene akumulatore (membrane) na modelima iznad 1000 kg radne težine

U samom razvoju tehnologije najdalje su otišli: undefined, Montabert i Atlas Copco/Krupp/Epiroc. Većina drugih čekića su ili doslovna kopija jedne od ove tri tehnologije ili preinaka jedne od ovih tehnologija. Mnogi čekići koji se pojavljuju na tržištu su, u biti, proizvod jednog od spomenuta tri proizvođača.


OEM proizvođač (originalni proizvođač opreme)

Primjeri brandova na tržištu

Atlas Copco / Krupp / Epiroc

Chicago Pneumatic (CP)

JCB (neki modeli)

Kubota

Penta Breaker (PB)

Lifton

undefined

Case (neki modeli)

Caterpillar (neki modeli)

JCB (neki modeli)

Montabert

Bobcat

Tramac


Cijeli niz proizvođača razvija svoje vlastite čekiće koji su vrla bliska kopija vodećih brandova, neki čak proizvode identične kopije originalnih brandova.

Primjerice, talijanski proizvođači su poznati po kopiranju Montabert tehnologije, proizvođači sa Dalekog istoka su preuzeli Krupp tehnologiju a neki iz Turske undefined tehnologiju.

undefinedKako odabrati čekić pri kupnji?

U nizu komercijalnih odgovora, možda najpošteniji odgovor bio bi: Onaj koji na Vašem lokalnom tržištu ima razvijenu kvalitetnu postprodajnu podršku – dostupnost rezervnih dijelova, servis i stručan kadar – direktno ili preko svojih ovlaštenih partnera/distributera. I najskuplja oprema, bez kvalitetne (ili nestručne) postprodajne podrške, vrlo brzo ispada iz rada i gubi svoju funkciju.

Udarna energijaUpute za rukovanje hidrauličnim čekićima - OPĆENITO