Masti za podmazivanje čekića

 

Funkcija

Mast za podmazivanje čekića služi, prije svega, za podmazivanje utičnog alata i čahura. Pored funkcije podmazivanja, mast služi i za djelomično brtvljenje (sprečava prodor prašine u čekić) i za djelomično odvođenje topline s utičnog alata i čahura.

Mast za čekiće je specijalna mast posebnih karakteristika i nikako se ne smije za podmazivanje čekića koristiti obična mast!

Korisnici često zanemaruju podmazivanje koristeći bilo koju dostupnu mast, a neki čak niti ne podmazuju. Ovakvo ponašanje je neodgovorno i za posljedicu ima česte lomove špica, uništenje čahura, lomove klipova. Zanemariva ušteda na masti može prouzorčiti daleko veće troškove i havarije na čekiću. 


RamLube Tool Grease

Lošim podmazivanjem nastaju brazde, utori na utičnom alatu u dijelu u kojem dolazi do dodira sa vodećim čahurama. Čak i sa pravilnim podmazivanjem može doći do direktnog dodira alata i čahure (dodira dvaju čelika pri gibanju) pri čemu se, lokalno, razvijaju vrlo visoke temperature i do 1000°C. Na tako malim površinama, u trenutku kada klip ide u gornji položaj, a alat se zaustavlja, dolazi do mikro zavarivanja. U slijedećem udaru klipa u alat ovi se zavareni dijelovi alata i čahure kidaju tvoreći karakteristične rupice i brazde. Naravno, pri izostanku podmazivanja ili pri korištenju neadekvatne masti za podmazivanje, ova je pojava učestala i intenzivna.

Stoga je pravilno podmazivanje od iznimne važnosti za čuvanje alata i čahura

Savjet: Podignite čekić tako da alat slobodno visi iz čekića. Alat će se tada spustiti i trebao bi biti vidljiv tanak film masti na dijelu alata koji izlazi iz čekića. Ako ovog filma nema, pojačajte podmazivanje. Ako mast cijedi niz alat treba smanjiti podmazivanje. Ako mast cijedi u tekućem stanju znak je da koristite pogrešnu mast. Uvijek koristite mast za podmazivanje utičnih alata hidrauličnih čekića ! (engl. Chisel Paste, njem. Meißelpaste)

Mast se na tržištu najčešće nudi u kantama od 15 kg, patronama od 400 gr za ručno podmazivanje, patronama od 500 gr za automatske mazalice

WT Grupa - hidraulicni cekici, rezervni dijelovi, instalacije, servis, proizvodnjaWT Grupa - hidraulicni cekici, rezervni dijelovi, instalacije, servis, proizvodnja


WT Grupa - hidraulicni cekici, rezervni dijelovi, instalacije, servis, proizvodnja

Epiroc mast 

WT Grupa - hidraulicni cekici, rezervni dijelovi, instalacije, servis, proizvodnja 

RamLube

 

 


.
Princip rada automatske mazalice: